Obavijesti

Predsjednica Vlade: Hrvatska podupire zajednički europski energetski sustav

Objavljeno: 20/04/2010

BUDIMPEŠTA, 24. veljače 2010. (Hina) – Hrvatska daje potporu zajedničkoj izgradnji pouzdanog i održivog europskog energetskog sustava, a sigurnost opskrbe plinom i naftom predstavlja ozbiljan izazov i za Hrvatsku i za cijelu srednju i jugoistočnu Europu, rekla je u srijedu u Budimpešti hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Ona je to naglasila u govoru na energetskom summitu na kojem su sudjelovali premijeri zemalja Višegradske skupine – Mađarske, Česke, Poljske i Slovačke, premijeri i predstavnici zemalja srednje i jugoistočne Europe, te predstavnici EU-a, SAD-a i Međunarodne agencije za energiju.

“Kratkoročno i srednjoročno uvozna ovisnost Europe mora se rješavati učinkovitom opskrbom, a način svladavanja kriznih situacija mora biti jasno definiran”, kazala je.

Hrvatska se nalazi na značajnom raskrižju energetskih putova, preko nje se mogu učinkovito povezati nalazišta plina i nafte u Kaspijskom bazenu i na Bliskom istoku sa zemljama regije i središnje Europe te je njezino opredjeljenje da se uključi u europske planove kao pouzdani i aktivni partner, rekla je premijerka.

Dodala je da su u novoj energetskoj strategiji predviđena ulaganja u energetski sektor od oko 15 milijardi eura do 2020., te da je Hrvatska na tom planu otvorena za strana ulaganja.

“Snažno otvaramo vrata mogućnosti da se investicije realiziraju i kroz direktna strana ulaganja. Stoga smatramo da će u razdoblju od sljedećih desetak godina energetika biti područje najvećih investicija i jedan od glavnih pokretača razvoja gospodarstva”, kazala je.

U Hrvatskoj smo kao prioritet istaknuli izgradnju energetske infrastrukture i diverzifikaciju dobave energije, energetske odnose u europskom okruženju, osiguranje strateških zaliha nafte i plina i mehanizme odgovora na krizna stanja, energetsku učinkovitost i najbolju uporabu domaćih resursa unutar EU-a, naglasila je hrvatska premijerka.

Također je rekla da je terminal ukapljenog prirodnog plina na otoku Krku vlada proglasila projektom od strateškog interesa za Hrvatsku.

“Projekt terminala LNG je dosegao točku s koje nema povratka”, naglasila je.

Ona je izvijestila europske kolege da je regulatorni okvir koji se odnosi na električnu energiju i plin kao umrežene energente u potpunosti harmoniziran sa europskom energetskom regulativom te je Hrvatska na taj način ispunila i mjerila u poglavlju o Energetici u pregovorima s EU, te je sada to poglavlje i zatvoreno.