Obavijesti

Predsjednica Vlade otvorila Vjetroelektrane Orlice

Objavljeno: 20/04/2010

ŠIBENIK, 11. prosinca 2009. (Hina) – Vjetroelektranu Orlice kod Šibenika sa 11 vjetrogeneratora ukupne snage 9,6 megavata, investiciju njemačke tvrtke “wpd think energy GmbH & Co. KG” iz Bremena vrijednu 13 milijuna eura, otvorila je danas predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor.

Premijerka Kosor je istaknula kako Hrvatska ima sjajne potencijale kada je riječ o obnovljivim izvorima energije. Kao turistička zemlja posebno pozdravljamo sva ulaganja koja mogu pridonijeti očuvanju prirode, kazala je Kosor.

Podsjetila je kako se Hrvatska usvajanjem Energetske strategije u listopadu ove godine obvezala da do 2020. godine proizvede 20 posto energije iz obnovljivih izvora.

Istaknula je kako Hrvatska treba napraviti sve da olakša ulaganja u gospodarstvo. Najavila je kako će do kraja godine u vezi s tim biti napravljeni i neki konkretni potezi.

Vjetroelektrana Orlice investicija je njemačke tvrtke “wpd think energy GmbH & Co. KG” iz Bremena, odnosno njene tvrtki kćeri u Hrvatskoj “Wpd Enersys” sa sjedištem u Dubrovniku.

To je drugi projekt te tvrtke u Hrvatskoj na području obnovljivih izvora energije, odnosno korištenja energije vjetra. Prije tri godine u pogon je puštena vjetroelektrana Trtar-Krtolin također u blizini Šibenika koja radi vrlo uspješno, kazao je direktor tvrtke “Wpd Enersys” Željko Samardžić.

Iz te tvrtke najavljuju izgradnju još jedne vjetroelektrane na lokaciji Ponikve na Pelješcu koja bi bila nešto veće snage nego vjetroelektrane u Šibensko-kninskoj županiji.

Vjetroelektrana Orlice ima 11 vjetrogeneratora ukupne snage 9,6 megavata, a predviđena je godišnja proizvodnja električne energije od 24 gigavatsati (GWh). Već pet mjeseci je u probnom radu tijekom kojih je proizvela oko sedam GWh, rekao je Samardžić.

Vjetroelektrana Orlice zajedno s onom na brdu Trtar-Krtolin može godišnje proizvesti količinu električne energije koja je dovoljna za domaćinstva u dvama gradovima veličine Šibenika.