Obavijesti
Općenito

Osmi Festival znanosti posvećen planetu Zemlji

Objavljeno: 21/04/2010

Od 19. do 24. travnja u Hrvatskoj će se održati 8. Festival znanosti, manifestacija namijenjena je popularizaciji znanosti u javnosti, posebice među mladima. Festival znanosti održat će se u Osijeku, Rijeci, Splitu, Starigrad Paklenici, Zadru i Zagrebu.

Glavna tema Festivala je Zemlja, odnosno znanosti koje se njome bave od geografije, geologije, geodezije do geofizike i ekologije. Ovom se temom Festival, također, pridružuje obilježavanju 2010. godine kao Međunarodne godine biološke raznolikosti, javlja Jutarnji list.

U sklopu Festivala bit će obilježena i 100 godišnjica otkrića hrvatskog geofizičara Andrije Mohorovičića. Mohorovičićevo otkriće plohe diskontinuiteta, koja odjeljuje koru od plašta Zemlje, jedno je od najvećih otkrića u seizmologiji 20. stoljeća i najvažnija znanstvena spoznaja do koje je ikad došao neki znanstvenik radeći u Hrvatskoj.

Organizatori Festivala znanosti su British Council i sveučilišta u Osijeku, Splitu, Rijeci, Zadru i Zagrebu, Tehnički muzej u Zagrebu te Udruga Zlatni rez iz Rijeke.

British Council obogatio je program Festivala ekskluzivnom izložbom pobjedničkih fotografija iz natjecanja “Fotograf godine” časopisa Wildlife koje zajedno organiziraju Prirodoslovni muzej u Londonu i časopis BBC Wildlife.

Ovo se natjecanje organizira još od 1964. godine i hrvatska publika u Rijeci i Zagrebu imat će priliku uživati u pobjedničkim fotografijama iz različitih kategorija iz natjecanja 2009. godine.

net.hr